Obowiązkiem pracodawcy jest dokonywanie potrąceń z wynagrodzenia pracownika (lub zleceniobiorcy) na podstawie m.in. zawiadomień organów administracji państwowej oraz komorników. Przy czym należy pamiętać że wynagrodzenie za pracę jest chronione przed nadmiernymi potrąceniami przez przepisy Kodeksu pracy, które wyznaczają granice potrąceń i kwoty wolne od potrąceń. W niektórych przypadkach taką ochroną...
Przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych określają szczególne zasady opodatkowania dywidend, w tym obowiązek pobierania podatku od dywidend przez płatników, czyli spółki wypłacające dywidendy. Powoduje to, że na spółkach tych ciąży szereg obowiązków podatkowych związanych z wypłacaniem dywidend. W opracowaniu przedstawiamy, jak płatnicy powinni rozliczyć podatkowo wypłatę dywidendy i jak...
"Od 18 października wszyscy, którzy obawiali się, że mogą odziedziczyć dług zamiast wartościowego spadku, odetchną z ulgą. Nowe przepisy uchronią ich przed spłacaniem cudzych zobowiązań! Poradnik omawia bardzo ważne zagadnienia m.in. z zakresu otrzymywania spadków, wprowadzenia instytucji wykazu inwentarza oraz załatwiania przed jednym sądem spraw związanych z nabyciem spadku w różnych państwach UE....
Publikacja „ E-zwolnienia i zasiłki ” zawiera opis najnowszych zmian w przepisach dotyczących zasiłków z ZUS. Zmiany te wejdą w życie od lipca 2015 r. i od 1 stycznia 2016 r.
Z naszej publikacji dowiesz się m.in. jak zmienią się :
zasady wydawania zwolnień lekarskich tzw. e-zwolnienia,
sposób obliczania podstawy wymiaru zasiłków,
katalog osób uprawnionych do zasiłku macierzyńskiego,...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Podlasia. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na podlaskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na przetwory z owoców, warzyw i...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Śląska. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na śląskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy Państwa...
Religia, literatura i historia to części składowe wiedzy judaistycznej. Przewodnik judaistyczny bez wielkiego mozołu i zachodu zapozna czytelnika z głównymi zasadami wiary i żydowskimi zwyczajami religijnymi, jak również z najznakomitszymi dziełami literatury żydowskiej. Książka dzieli się na dwie części: I. Literatura (omawia poszczególne księgi biblijne i Talmud a także literaturę żydowsko-arabską)...
Praktyczny, bogato ilustrowany zdjęciami poradnik - porady doświadczonego trenera, jak mieć zgrabną sylwetkę dzięki ćwiczeniom i odpowiedniej diecie. Skuteczne ćwiczenia opisane krok po kroku (pozycja wyjściowa, wykonanie ćwiczenia, oddychanie, dodatkowe uwagi trenera), wskazówki dotyczące diety wyszczuplającej oraz przepisy na zdrowe i smaczne śniadania, dania główne, desery i sałatki (np. faszerowaną...
DANIA Z DROBIU . Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo wiele wariantów przyrządzenia...